A Mercedes kulcs programozása

 

Előfordult veled, hogy nem nyitotta vagy zárta az ajtókat a kulcsod? Gombnyomásra kéne nyíljon a csomagtartó, de nem történik semmi, hiába nyomkodod? Esetleg olyan extrákra vágysz, hogy automatikusan felhúzza az ablakokat? Mindegyikre van megoldás, ha szakemberrel programoztatod a Mercedes kulcsod.

 

Mit érdemes tudnod a Mercedes kulcsodról?

 

Tudtad, hogy 1997 óta műanyag házas minden Mercedes kulcs? És azt, hogy 2012 óta SmartKey rendszert kapott mindegyik modell kulcsa, ami lehet Keyless-go is? Ezek a kulcsok rádiófrekvenciás és infravörös jeleket is közvetítenek és fogadnak.

A gyújtáskapcsolóba nem kulcs megy, hanem a műanyag távirányító keskenyebb végét fogadja be. Az egész elektronika a távirányítóban van, a gyújtáskapcsoló pedig az adatok fogadását és ellenőrzését végzi. Amikor behelyezed a kulcsot a gyújtáskapcsolóba és elfordítod, hallasz egy kattanást, ez a hang jelzi neked, hogy az infravörös adatok kicserélődtek. Helyes adatok és kód esetén a kulcsot az autód elfogadja, és nyílik a kormányzár. Ha lemerül az elem, az autó akkor is indítható marad, mert az nem befolyásolja az adatcserét.

Mindegyik műanyag kulcshoz jár egy fémkulcs is, amit a távirányítóba lehet helyezni, így plusz helyet nem foglal. Ennek funkciója a kesztyűtartó zárása és nyitása – illetve ezzel tudod kinyitni autódat, ha bármi miatt nem működik a távvezérlés. További előnye, hogy egy ilyen kulcsot másolni nem hétköznapi feladat, némi kihívást jelent a potenciális tolvajoknak.

 

Miért lehet szükség a Mercedes kulcs programozására?

 

A leggyakoribb ok, hogy elveszik, ellopják, vagy elromlik az eredeti kulcs. Ilyen esetekben – ha elemcsere után sem működik – érdemes szakemberhez fordulni. Minél újabb az autód, és vele együtt a kulcsod, annál összetettebb a programozás.

Kevesebben tudják, de a programozással új funkciókat is hozzáadhatsz, vagy a régieket átprogramoztathatod. Gyárilag a kulcs gombjai nyitnak, zárnak, és az újabbakon van egy harmadik gomb, ami a csomagtartó nyitásáért felel. Ezt a 2 vagy 3 gombot tovább lehet programozni különböző variációkban. Ha szeretnéd, megoldható például, hogy csak a vezető oldali ajtó nyíljon egy gombnyomásra, az összes többi pedig a másodikra. Vagy beállítható, hogy felhúzza az ablakokat záráskor, ehhez a zárógomb funkcióját változtatjuk úgy, hogy ha hosszan nyomod, akkor az ablakokat felhúzza, ha röviden, akkor csak az ajtókat zárja. A csomagtartó nyitása nem csak a kulcson múlik, ott a csomagtartó mechanikája is szerepet játszik, ezért különbség van a csomagtartó zár nyitása, és a csomagtartó felnyitása között. Ha az autód mechanikája teljesen képes önállóan felnyitni a csomagtartót, akkor a kulcs programozható arra, hogy a harmadik gombot megnyomva a csomagtartó ne csak ki-, de fel is nyíljon.

 

Kivel programoztasd a Mercedes kulcsodat?

 

Mindenképp szakemberrel. Ennek több oka is van: egyrészt a Mercedes kulcsok különlegesek. A műanyag házzal hatalmas újítást hoztak már 1997-ben, de a programozhatóság és a kéttípusú jeladás teszi igazán kivételessé. A rádiófrekvencia és az infravörös jeladás megfelelő kombinációinak köszönhetően biztonságban tudhatod az autódat. Ennek programozására viszont nem csak a kulcsra van szükség, de a gyújtáskapcsolóra is, hiszen az adatfogadás és -átvitel ott megy végbe.

Bármilyen okból van szükség a régi vagy egy új kulcs programozására, bízd a mercedeskulcstanitas.hu szakembereire, és garantáltan gyári minőséget kapsz, jóval kedvezőbb áron!