Mercedes Vito kulcs tanítása

 

Elhagytad a kulcsod és újra van szükséged? Esetleg gombnyomásra sem nyílik vagy záródik? Ebben segítünk a Mercedes Vita kulcs tanítása esetében is!

 

A Mercedes kulcsok általában

 

Az autós közlekedés hajnalán, mint minden autónak, a Mercedesnek is fém kulcsai voltak, egészen 1997-ig. Ekkor jött egy újítás, és a Mercedesnél megjelentek a műanyag házas kulcsok, amit az összes típushoz alkalmazni kezdtek. Ez azt jelenti, hogy a kezünkben lévő műanyagház egyik vége kiugrik és kulcsként funkcionál, amit a gyújtáskapcsoló nyílásába helyezve tudjuk indítani az autónkat. Ezeket bicskakulcsnak is hívják.

2012-ben egy újabb innováció került bevezetésre, és az összes Mercedes kulcs SmartKey rendszert kapott, amihez pluszként hozzátehető a Keyless-go funkció is (azaz nem kell a nyílásba helyezni a kulcsot, elég ha zsebedben, táskádban van amikor beszállsz a Mercidbe, és már indíthatod is). Ezeknek a kulcsoknak a teljes elektronikája a műanyag házban található, amin a különböző gombokkal nyitod vagy zárod az autódat, esetleg külön nyitod a csomagteret. Az elektronika infravörös jelekkel kommunikál az autóval. A kulcs gyújtáskapcsolóba való behelyezése után kattanó hangot hallasz, és el tudod fordítani a kulcsot, amennyiben a kicserélt adatok alapján az autó elfogadja a kulcsot, és kinyitja a kormányzárat.

A műanyag fémház egyik sarkában el van rejtve egy fém kulcs, ami nagyon praktikus, mert így nem foglal külön helyet. Ezt ki tudod húzni innen, ha szükséged van a kesztyűtartó zárására, vagy nyitására, illetve, ha bármi miatt nem működne a távirányítód, akkor ezzel az autót is ki tudod nyitni. Érdemes tudni, hogy ha az elem lemerül, és a kulccsal ki tudod nyitni az autódat, akkor még mindig indítható marad a Mercedes, mert az infravörös adatcserét ez nem befolyásolja.

 

Miért lehet szükség a kulcs tanítására?

 

Alapvetően új autó vásárlásakor kettő kulcsot kapsz a kezedbe a szalonban: az egyiket folyamatosan használod, ez a főkulcs, a másik pedig a pótkulcs, ami bármikor jól jöhet. Használt autó vásárlásakor könnyen előfordulhat, hogy csak egy kulccsal tudod megvenni a járművet, ezért ha biztosra szeretnél menni, és csináltatsz egy pótkulcsot, akkor máris szükség lehet az új kulcs betanítására.

Az is előfordulhat, hogy te két kulccsal vetted az autódat, de sajnos elkeveredett valahol, és szeretnéd pótolni.

Természetesen olyan eset is van, hogy sérülés érte valamelyik kulcsot, eltört vagy elhajlott. Vagy ott a legszerencsésebb eset, csak lemerült az elem. Igen, jól olvastad, ha lemerül az elem, akkor nem fogod tudni nyitni-zárni az autódat. Sőt, még az is előfordulhat, hogy az elemcsere után sem nyílik vagy záródik az autó, akkor érdemes szakemberhez fordulni, hogy átnézzék az elektronikai részeket.

Az mindenképp lényeges, hogy a Mercedes egy külön biztonsági rendszerrel rendelkezik, ami a mai napig csúcskategóriás. Így ezért csak szakember tudja a kulcsot felprogramozni, tanítani az autóra.

 

Mercedes Vito kulcs tanítás

 

Magyarországon sokszor találkozunk az utakon ezzel a típussal, régebbi és újabb változata is igen elterjedt. A régi típusoknak még fémkulcsuk van, aminek a másolás szinte csak percek kérdése, hiszen még a régi transzponder technológiát alkalmazták. Az újabb típusú kulcsok itt is infrás indítórendszert alkalmaznak, és már az újabb műanyagházas kulcsról beszélünk, amiket bizony tanítani kell. 

A nem bicskakulcsos rendszerek klónozással sokszorozhatók, de a bicskakulcsokat, és infrás kulcsokat programozni szükséges!

A feltanítás függ attól, hogy mennyire új az autó, hiszen minél újabb, annál összetettebb a programozás is. Ált. a 6 évnél fiatalabb autóknál ez csak márkaszervizben végezhető el.

Bármilyen gyártmányú autóról legyen szó, érdemes szakemberhez fordulnod, és akkor szinte nincs lehetetlen!