A Mercedes kulcs tanítás lépései

 

Egy Mercedes valódi klasszikusnak számít, függetlenül attól, hogy egy régebbi modellt vezetsz, vagy egy újabb típus mellett tetted le a voksod. Ha 27 évnél fiatalabb a kocsi, akkor immobiliserrel is fel van szerelve, vagyis adott esetben szükség lehet a kulcs tanítására. Lássuk, hogy működik mindez a gyakorlatban!

 

Mit jelent az, hogy immobiliser?

 

Minden, 1995 után gyártott járműben van immobiliser, vagyis indításgátló. Ez a szerkezet olyan szorosan működik együtt a kulccsal, hogy ha nincs nálad, akkor motor sem indul be, még akkor sem, ha amúgy az ajtókat ki tudnád nyitni. Ez a tolvajoknak rossz hír, neked viszont nagyon jó. Feltéve, ha nem veszíted el a kulcsodat… 

Ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen, a kulcsot be kell programozni, a tanítás lényege, hogy egy „személyre szabott” kulcsot kapsz, mely kizárólag a te autódat lesz majd képes kinyitni és beindítani.

 

Mikor kell tanítani a Mercedes kulcsát?

 

Valójában számos különböző oka is lehet annak, hogy egy kocsikulcs tanítására szükség van. Az egyik, leggyakoribb, ha valami miatt új kulcsra van szükséged, például szeretnél egy pótkulcsot a kocsidhoz a biztonság kedvéért. 

A másik, szintén gyakori ok, ha valamilyen meghibásodás történik, amely által a kocsikulcs elveszíti az egyedi kódját. Innentől kezdve nem tud kommunikálni a hozzá tartozó járművel. Ez megtörténhet például olyankor, ha véletlenül lemerül az akkumulátor, vagy külső fizikai behatás éri a kulcsot. Ilyenkor minden esetben szakember segítségére és kulcs tanításra van szükség. 

 

Hogy zajlik egy Mercedes kulcs tanítása?

 

Valójában egy kifejezetten gyors eljárásról van szó, ám fontos, hogy autótulajdonosként előzetesen tisztában legyél néhány dologgal. Az első feladat az lesz, hogy a szóban forgó járművet a helyszínre vidd!

Másik lehetőség típustól függően az elektronikus gyújtáskapcsolót (EZS, EIS) kiszerelve juttatod el hozzánk az infra kulcsával.

Ezt követően a szakember egy kábel segítségével ráköti a kocsit egy számítógépre, ahol egy speciális, külön kulcstanításra kitalált program segítségével  kiolvassa a kódokat, és előprogramozza a kulcsot, majd  betanítja a kulcsot. A folyamat leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy megmutatja az autónak, melyik az az kulcs, melynek „engedelmeskednie” kell. 

Van olyan eset is, amikor az autó nem indul, például ha csak egy kulcsod volt hozzá, és az mondott csütörtököt, vagy ha elvesztetted, esetleg bezártad a kocsiba. Ilyenkor kérésre kimegyünk a helyszínre, és ott készítünk neked a zár alapján egy teljesen új kulcsot, ami tartalmazza az ún. vészkulcsot. Tudod ez a kis kulcs benne az elektronikában.

A Mercedes elektronikus kulcsokban van egy vészkulcs, ami maga a manuális kulcs, ezt is el tudjuk készíteni, vagy másolni.

Fontos, hogy ha azért csináltattál pótkulcsot, mert a sajátodat ellopták, és úgy gondolod, van esély arra, hogy visszaéljenek vele, ezt mindenképpen jelezd, ilyenkor a szakembernek le kell tiltania az elveszett kulcsot. Ezután az új kulcs új kódot kap, és gördülékenyen működik minden a megszokott módon.

A Mercedes kulcs tanítása nem nagy kunszt, amennyiben egy képzett, tapasztalt szakemberre bízod – hozd el hozzánk, és gondoskodunk róla!