Mercedes kulcsok fajtái

 

A Mercedes mindig egy prestige márka volt. Gondoltad volna, hogy még a kulcsai is különlegesek? Sok tekintetben hoz mai napig forradalmi ötleteket az autógyártásba, aminek részeként a kulcsok designja és funkcionalitása is fontos szerepet kap. Megmutatjuk, miben mások a Mercedes kulcsok!

 

Mit kell tudnod a Mercedes kulcsról?

 

1997 májusáig infrajeladóval és -vevővel szerelt központizárral, immobilizerrel és riasztóval volt ellátva a Mercedes modelljeinek többsége. 1997 májusától, illetve 1998-tól pedig bevezették a kifinomultabb, rádióvezérléssel ellátott távirányítókat.

A régebbi típusú infra távirányítókat sűrűbben kell szinkronizálni. Akár már egy elemcsere után is szükség lehet erre, hiszen a fő áramkörök megszakadnak, ezért újabb programozásra van szükség. Ehhez a Mercedes az utastérben integrált jelvevő szenzorokat helyezett el a visszapillantó aljába. Mivel gyakori feladat volt, többen próbálkoztak meg vele otthon, hiszen nagyon egyszerűnek tűnik, de mégis jobb, ha elmész egy szakemberhez, aki pontosan tudja a jeladó és -vevő rendszer működését. Így elkerülhetők a hibák és a rendszer túlterhelése, ráadásul extrákat is kérhetsz bele!

 

Mercedes SmartKey

 

2012 óta minden Mercedes kulcs megkapta a SmartKey funkciót. Ezek a kulcsok két csatornán képesek kommunikálni: infravörös jelekkel és rádiófrekvencián is.

A SmartKey kettős üzemmódú rendszere a biztonság és kényelem legjobb kombinációja. A nyitógomb a gyári beállítás szerint vagy csak a vezetőoldali ajtót nyitja, vagy az összes ajtót. A legtöbb Mercedes-Benz járműnél a nyitógombot hosszabban lenyomva nem csak ajtókat nyitja, de le is húzza az ablakokat, és kinyitja a napfénytetőt is, ha van. A zárógomb pedig ugyanígy hosszabban megnyomva, minden ajtót zár, felhúzza az ablakokat és bezárja a napfénytetőt.

A SmartKey pontosan úgy működik, mint a hagyományos Mercedes kulcsok. Beülsz az autóba, a kulcsot beilleszted a gyújtáskapcsolóba és elcsavarod. A kulcs elfordításakor a másodperc töredéke alatt megtörténik az infravörös adatcsere. A helyes kód visszaküldése esetén felold a kormányzár, gyújtásra tudsz kapcsolni, és elindíthatod az autót. Különlegesség, hogy a Mercedes járművek minden alkalommal megváltoztatják a kódot az autó indításakor, ez egy kivételes biztonsági intézkedés. Akkor sem kell aggódnod, ha a távirányítóban lemerül az elem, ez ugyanis a jármű indítását nem akadályozza.

Van egy rejtett fémkulcs a SmartKey belsejében, amivel a kesztyűtartót tudod lezárni, és akár külön is elrakhatod – ez akkor lehet hasznos, ha kölcsönadod az autódat, de a kesztyűtartót inkább zárva tartanád. A fémkulcs továbbá képes nyitni az ajtókat, ami akkor jól jön, ha a távirányító lemerül, vagy meghibásodik. 

 

Mi az a Keyless-go és mire jó?

 

Az opcionális Keyless-go funkció az újabb modellekben érhető el, ezekben a rendszer több adó-vevő antennát használ az autóban, hogy érzékelni tudja a SmartKey távvezérlő jelenlétét. Elég, ha a távirányító a zsebedben vagy táskádban van, és az ajtókilincs finom meghúzásával kinyílik az autód. Miután beültél, még mindig nem kell elővenned a kulcsot, hiszen csak megnyomod a fékpedált és a műszerfalon lévő Indítás gombot, és a motor máris életre kel. Ha automata váltós az autód, akkor ehhez  Park állásban kell lennie. Az autó bezárása ugyanilyen egyszerű, a kilincsen lévő kis gomb megérintésével az ajtók bezáródnak, miközben a kulcs még mindig a zsebedben vagy táskádban van.

Ezeket a kulcsokat nem tudod bezárni a csomagtartóba; ha véletlen beejted, és lecsukod a csomagtartót, az autó érzékeli, és pár másodperc múlva automatikusan újra felnyílik. Elvileg…

A Mercedes kulcsok külön szakértelmet kívánnak, és megfelelő felszerelést, hogy azok gyári minőségben programozhatók és másolhatók legyenek. Ebben tudunk neked segíteni: akár újraprogramozásról, akár javításról, akár új kulcs készítéséről van szó, keresd bátran a Mercikulcstanítás szakembereit!